Takut dan mintalah dari Pencipta yang sentiasa melihat

An-Nisa 1

Allah cipta manusia dari 1 orang iatu nabi Adam. Adam bermaksud tanah.  Kemudian Allah cipta kembarnya Hawa dari tulang rusuk adam sebagai teman dan dikahwinkan sebelum mereka bersama. Dari 1 menjadi 2 dan seterusnya tersebarlah zuriat nabi Adam. Nabi Adam hidup 1000 tahun dan mempunyai 40 anak, 20 kembar iaitu 20 kali bersalin.

Takutlah kepada Allah yang menguasai Rahim. Takut kepada Allah bermakna patuh dan turut Allah. Patuh Allah kita selamat.Allah akan tolong walau dimana kita berada. Allah kuasai Rahim perempuan, Rahim juga nama Allah. Allah yang membesarkan bayi dan memberi makan didalam rahim walaupun pintu rahim telah tertutup. Allah boleh membentuk manusia menjadi cantik, lelaki, perempuan, tinggi, rendah dari 1 titik air mani. Dari 40 titik darah menjadi 1 titik air mani menjadi daging. Allah cipta manusia dalam kegelapan perut,rahim sepertimana manusia memproses filem didalam bilik gelap. Allah mampu mencipta walaupun dari seketul tulang.

Oleh itu mintalah dari Allah yang menjadikan kita. Dalam surah Isra’ orang kafir pun minta dari Allah bila keadaan genting, terus mereka lupa tuhan berhala mereka. Kita bergantung kepada Allah, dunia dan akhirat.

Allah sentiasa melihat, tidak perlu pada mata, tidak perlu kepada cahaya, walau dalam kegelapan perut masih mampu membesarkan manusia. 

Sayangi Allah, patuhi Allah.Allah sayang kita lebih dari kita sayang kepada anak kita. Allah mahu semua manusia masuk syurga, tapi Allah tak paksa kerana hidup ini satu ujian.

Dikirim dalam Takwa. 1 Comment »

Satu Respons to “Takut dan mintalah dari Pencipta yang sentiasa melihat”


Kemusykilan atau pertanyaan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: