Kejadian syaitan dan manusia

Syaitan (iblis) dijadikan daripada api. Api adalah bersifat panas yang merupakan hakikat hidup. Orang yang hidup adalah panas kerana mereka bergerak ke sana ke mari. Api juga sifatnya adalah cerah iaitu hakikat ilmu. Kerana itu syaitan adalah cerdik sifatnya.  Syaitan itu dari bangsa jin.

Al-Kahfi [50] Dan (ingatkanlah peristiwa) ketika Kami berfirman kepada malaikat: Sujudlah kamu kepada Adam; lalu mereka sujud melainkan iblis; dia adalah berasal dari golongan jin…….

Ar-Rahman [15] Dan Dia telah menciptakan jin dari lidah api yang menjulang-julang;

Manusia pula dijadikan dari tanah. Hakikat tanah ialah sifatnya gelap iaitu jahil. Tanah juga adalah sejuk yang merupakan hakikat mati dan malas. Kerana itu manusia sifatnya jahil dan perlu belajar untuk menghilangkan kejahilannya. (“insan …zoluman jahula”)

Ar-Rahman [14] Dia menciptakan manusia (lembaga Adam) dari tanah liat kering seperti tembikar.

Al-Ahzab [72](Ingatlah) sesungguhnya tabiat kebanyakan manusia adalah suka melakukan kezaliman dan suka pula membuat perkara-perkara yang tidak patut dikerjakan (jahil).

Oleh itu dari segi kejadian, iblis mempunyai kelebihan berbanding manusia. Namun malaikat lebih baik, lebih mulia, lebih tinggi makamnya  kerana mereka dijadikan daripada cahaya, tetapi mereka tetap sujud.

Sad [73] (Setelah selesai kejadian Adam) maka sujudlah sekalian malaikat, semuanya sekali.

Malaikat sujud sebagai menghormati makhluk baru yang dijadikan pemimpin. Di hari kiamat tuhan tidak tanya asal keturunan dan kejadian makhluknya:-

Al-Mukminun [101] Kemudian, apabila ditiup sangkakala, maka pada hari itu tidak ada lagi manfaat pertalian kerabat di antara mereka dan tidak pula sempat mereka bertanya-tanyaan.

Allah memilih manusia menjadi khalifah, manusia adalah pertengahan di antara malaikat yang sangat baik dan iblis yang sangat jahat. Syaitan melakukan 3 kesalahan iaitu ia derhaka kepada Allah, ia “menjawab mulut” kepada Allah (apabila Allah menyuruhnya sujud ia mengatakan kenapa harus sujud sedangkan kejadiannya lebih baik dari manusia) dan ia bersifat takabbur (sombong).

Dikirim dalam Syaitan. Leave a Comment »

Kemusykilan atau pertanyaan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: