Ahli Syurga Lebih Mengenali Rumahnya di Syurga

Daripada Abu Sa’id Al-Khudri bahawa Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda: “Akan diselamatkan orng-orang mukmin dari api neraka. Mereka akan ditahan di atas jambatan di antara syurga dan neraka, lalu sebahagian dari mereka membalas atas kezaliman sebahagian yang lain yang pernah berlaku masa di dunia ini, hingga apabila telah habis dan bersih makadiizinkan bagi mereka memasuki syurga. Demi Allah, yang diri Muhammad berada ditanganNya (kekuasaannya), sesungguhnya seorang dari mereka kenal tempat kediamannya di dalam syurga lebih dari ia kenal rumahnya di dunia ini.

Ahli syurga tidak memerlukan malaikat untuk mengiringi mereka ke rumah atau mahligai kediaman mereka. Jika di dunia manusia mengetahui jalan untuk pulang ke rumah mereka walapun melalui jalan yang berlainan, di syurga mereka lebih mengenali rumah kediaman mereka. Jika di dunia, manusia diiringi pekerja hotel untuk dibawa ke bilik mereka, di syurga nanti mereka tidak memerlukan malaikat untuk membawa mereka.

Dikirim dalam Uncategorized. 1 Comment »

Satu Respons to “Ahli Syurga Lebih Mengenali Rumahnya di Syurga”

  1. samri sayful ansar Says:

    Assalamualaikum, indahnya syurga dan ALLAH SWT mengkehendaki siapa yang layak untuk memasuki syurga dan begitu sebaliknya….
    wallahuhalam


Kemusykilan atau pertanyaan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: