Gunalah Dunia Untuk Kebahagian Akhirat

Sesungguhnya Allah menjadikan kotoran yang keluar dari perut anak Adam sebagai perumpamaan buat dunia. (Riwayat Baihaqi). Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda, “Maka demi Allah, sungguh dunia ini lebih hina bagi Allah daripada bangkai anak kambing ini bagi kalian.” (HR Muslim)“ Andaikata dunia ini bernilai di sisi Allah sebesar sayap nyamuk, nescaya tidak akan diberikannya kepada orang kafir meski pun hanya seteguk air.” (HR. Tirmidzi). Dipercantikkan kehidupan dunia bagi orang kafir (Al-Baqarah 212).

Segalanya diberikan kepada mereka walaupun mereka melakukan kerja-kerja yang tidak baik. Orang kafir sanggup buat apa sahaja untuk dunia dan ketepikan agama.

Dunia sebenarnya tidak cantik. Dalam satu hadis – Allah samakan dunia dengan apa yang manusia keluarkan (tahi/najis):-

Sesungguhnya Allah menjadikan kotoran yang keluar dari perut anak Adam sebagai perumpamaan buat dunia. (Riwayat Baihaqi)

Suatu Hari, Tatkala Rasulullah SAW melalui sebuah pasar sementara orang-orang berada di sekitarnya, beliau melewati bangkai seekor anak kambing yang cacat telinganya. Beliau memegang telinga bangkai hewan tersebut, lalu berkata:“Siapa di antara kalian ingin memiliki bangkai anak kambing ini dengan membayar satu dirham?”

“Kami tidak ingin memilikinya walau dengan membayar sedikit, karena apa yang akan kami perbuat dengannya?” jawab mereka yang ditanya.

Beliau kembali mengulang pertanyaannya, “Apakah kalian ingin bangkai anak kambing ini jadi milik kalian?” “Demi Allah, seandainya pun hewan ini masih hidup, ia cacat, telinganya kecil, apatah lagi ia sudah menjadi bangkai!” jawab mereka”

Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda, “Maka demi Allah, sungguh dunia ini lebih hina bagi Allah daripada bangkai anak kambing ini bagi kalian.” (HR Muslim)

Carilah dan gunakanlah kurniaan Allah di dunia ini samada dalam bentuk harta, ekonomi, bisnes, jawatan, kedudukan, ilmu, akal fikiran dan sebagainya sebaik mungkin demi untuk mencapai kejayaan di negeri akhirat yang kekal abadi. Sahabat nabi yang jutawan seperti Sayyidina Abu Bakar, Sayyidina Umar, Sayyidina Usman dan Abdul Rahman Bin Auf r.a. menggunakan harta kekayaan mereka untuk kepentingan umat Islam.

Advertisements

Kemusykilan atau pertanyaan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: