Allah Menyayangi Orang Yang Berani Pertahan Kebenaran

Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud “Allah lebih menyayangi orang Mukmin yang kuat (berani) daripada orang Mukmin yang lemah (Riwayat Muslim). Kuat yang dimaksudkan dalam hadith ini ialah kuat hati. Para nabi dan rasul merupakan orang-orang yang berani dan kuat hatinya dalam menyampaikan kebenaran.

Dalam Al-Quran, Allah juga mengingatkan Nabi Musa bahawa Allah tidak melantik orang yang penakut untuk menjadi Rasul.

An-Naml 10] Dan (sekarang) campakkanlah tongkatmu. Maka apabila dia melihat tongkatnya itu (menjadi seekor ular besar) bergerak cepat tangkas, seolah-olah seekor ular kecil, berpalinglah dia melarikan diri dan tidak menoleh lagi. (Lalu dia diseru): Wahai Musa, janganlah takut, sesungguhnya Rasul-rasul itu semasa mengadapku (menerima wahyu), tidak sepatutnya merasa takut,

Nabi Nuh juga seorang yang berani dalam menyampaikan kebenaran. Siang malam Nabi Nuh berdakwah, dipukul berkali-kali. Namun baginda tidak serik, terus juga berdakwah. Begitulah keberaniannya. 

Nabi Muhammad SAW pula adalah nabi yang menghadapi keadaan yang paling teruk semasa berjihad di medan perang.  Baginda SAW menentang dua musuh iaitu Yahudi dan Quraisy manakala Nabi lain hanya berdepan dengan satu musuh. Bahkan Nabi Muhammad syahid (gugur) dua batang giginya dalam perang Uhud.

Setiap perjuangan dahagakan pengorbanan.  Segala kesusahan yang dialami dalam perjuangan agama adalah  merupakan ujian dan dugaan.

Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar;(Baqarah: 155)

Selain berjihad melalui peperangan, Rasulullah SAW juga berjihad dengan menyampaikan dakwah. Baginda mengetuk pintu setiap rumah untuk mengumpulkan mereka dan menyampaikan dakwah. Ada hadis tentang perkara ini yang bunyinya lebih kurang “tidak ada satu rumah pun di Mekah yang aku tidak ketuk pintunya”.

Advertisements

Kemusykilan atau pertanyaan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: