Bakhil dan Berakhlak Buruk

Daripada Abi Said al-Khudri telah bersabda Nabi S.A.W.  “Dua perangai yang tidak akan berhimpun pada seseorang mukmin; bakhil dan akhlak buruk (Riwayat Bukhari) 

Mukmin ialah orang Islam yang patuh kepada Allah dan menjauhi dosa-dosa. Dua perangai ini (bakhil dan berakhlak buruk) tidak boleh berkumpul dalam hati seorang mukmin. Ada orang bakhil tetapi akhlaknya baik. Ada pula yang berakhlak baik tetapi bakhil. Kalau seseorang masih memiliki salah satu daripada dua sifat ini, maka masih belum tinggi tahap mukmin seesorang itu.  

Tidak beriman penuh seorang Islam yang tidur kekenyangan sedangkan jirannya kelaparan. Sabda Rasulullah s.a.w.: “Tidak sempurna iman, jika kamu tidur dalam kekenyangan sedang jiran tetangga mu menangis kerana kelaparan. Kes sosial yang pertama dibicarakan di mahkamah Allah Subhanahuwata’ala di hari kiamat ialah tentang jiran, samada kita mendakwa jiran atau jiran yang akan mendakwa kita. Misalnya jiran kita uzur, miskin dan kita tidak pernah menolongnya (Dalam kes ini, jiranlah yang akan mendakwa kita.

Advertisements

Kemusykilan atau pertanyaan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: