Berpegang Teguh Kepada Agama Islam

Ali-Imran [103] Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah (agama Islam) …..

Tali Allah Yang Menghubungkan Manusia Kepada Allah

Agama Islam adalah tali yang menghubungkan manusia kepada Allah SWT. 

Dari Zaid bin Arqam, r.a. katanya: Bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: “Kitab Allah Azza wa Jalla ialah tali Allah (sebab yang membawa kepada rahmat Allah), sesiapa yang menurutnya: Beradalah ia dalam hidayat pertunjuk yang sebenar-benarnya dan (sebaliknya) sesiapa yang meninggalkannya: Beradalah ia dalam kesesatan. ” (Muslim)

Daripada Abu Hurairah, r.a., dari Nabi s.a.w., bahawa Baginda bersabda: “Aku tinggalkan dalam kalangan kamu dua perkara yang kamu tidak sekali-kali akan sesat selagi kamu berpegang teguh kepada keduanya, iaitu kitab Allah dan sunnah Rasulullah,” (s.a.w.).(Imam Malik).

Rasulullah s.a.w. bersabda:Sesiapa yang berpegang teguh kepada sunnahku nescaya dia masuk syurga (Riwayat Daruquthni melalui Aisyah r.a.)

Orang Islam menjadi lemah dan hina kerana mereka lari dari landasan agama Islam. Akhir zaman sememangnya susah untuk berpegang teguh kepada ajaran Islam, ia seperti memegang bara api, hendaklah dilepaskan ia jatuh, hendak dipegang takut terbakar.

Daripada Anas r.a., Rasulullah saw. bersabda, “Akan datang kepada umat ku suatu zaman di mana orang yang berpegang kepada agamanya laksana menggenggam bara api” (Riwayat Tirmidzi). 

Daripada Abu Hurairah r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda: Islam mula tersebar dalam keadaan dagang (asing). Dan ia akan kembali dagang (asing). Maka berbahagialah (beruntunglah) orang yang bersama Islam ketika ianya dagang (asing)”. (Hadith riwayat Muslim). 

Agama Allah Diturunkan Melalui Nabi Muhammad dan Para Tabiin

Anfal [24] Wahai orang-orang yang beriman, sahut dan sambutlah seruan Allah dan seruan RasulNya apabila Dia menyeru kamu kepada perkara-perkara yang menjadikan kamu hidup sempurna dan ketahuilah bahawa sesungguhnya Allah berkuasa mengubah atau menyekat di antara seseorang itu dengan (pekerjaan) hatinya dan sesungguhnya kepadaNyalah kamu akan dihimpunkan. 

Sahutlah seruan Allah, yang turun kepada para Nabi, para sahabat dan para tabiin. Ikutlah hukum-hakam yang terkandung dalam 4 mazhab yang muktabar, yang besar, (Hanafi, Maliki, Syafie, Hambali). Sabda Nabi “Sesiapa yang tidak berpegang pada sabdaanku mereka akan sesat”. 4 mazhab ini semuanya berpegang pada sunnahnya. Asalnya dari satu, matlamat juga satu (bawa manusia balik ke akhirat dengan selamat)

Advertisements

Kemusykilan atau pertanyaan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: