Ramadan Bulan Jana Takwa

Ramadan Kareem, bulan yang mulia didatangkan khas untuk meningkatkan bateri dan ketakwaan melalui ibadat puasa dan semulia-mulia manusia ialah yang lebih ketakwaannya. Takwa itu letaknya di hati dan ia perlu dididik melalui disiplin Ramadan dengan menjaga pancaindera mata, telinga, mulut, tangan dan kaki daripada perkara yang dilarang

Hujurat [13]…Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih takwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya)….

Rasulullah s.a.w pernah mengatakan “At-Taqwa haa hunaa” yang bermaksud takwa itu letaknya di sini, sambil menunjuk kepada dadanya (hatinya).

Takwa itu letaknya di hati. Hati manusia adalah umpama raja kepada seluruh anggota tubuh badannya. Apabila dalaman (hatinya) baik, maka baiklah luaran (perbuatan, perangai, pakaian dan amalan).

Ketahuilah, bahawa di dalam diri anak Adam itu ada seketul daging, yang bila ianya baik maka baiklah seseorang itu, dan apabila buruk, maka buruklah amalan seseorang itu, ketahuilah, ia adalah hati” (Riwayat Muslim)

Matlamat puasa adalah untuk melahirkan ketakwaan. Takwa secara mudahnya bermaksud takut, takut yang dimaksudkan itu bukanlah seperti takutkan sesuatu misalnya takutkan harimau, tetapi takut daripada segi keimanan, takut yang bermaksud hormat kepada Allah.

Takut Allah murka, takut Allah tidak suka

Ketakwaan adalah kepala atau kemuncak segala ketaatan (ibadah).

Hanya dengan takwa (takut) kepada Allah sahajalah, seseorang itu dapat melakukan segala ibadah. Semakin bertakwa, semakin rajinlah seseorang itu beribadah. Kadangkala kita terlepas takut sehingga melakukan dosa dan apabila longgar ketakwaan maka rosaklah dunia. Takutlah kepada Allah sehingga kita tidak mampu untuk melakukan dosa, barulah diberi keberkatan dan Islam diberi kekuasaan.

Advertisements

Kemusykilan atau pertanyaan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: