Mintalah Bantuan Doa

Rasulullah saw bersabda: Perbanyakanlah berdoa dan mintalah agar orang-orang mendoakan kebaikan untukmu, kerana sesungguhnya seorang hamba itu tidak mengetahui melalui lisan siapakah doanya dimakbulkan atau ia diberi rahmat. (HR. Al Khathib melalui Abu Hurairah r.a)

Rasulullah s.a.w. sendiri pernah meminta Sayyidina Umar berdoa untuknya semasa beliau mengerjakan ibadat umrah., begitulah tawadduknya Baginda Mulia.Dalam sebuah hadis disebutkan, bahawa Umar bin al-Khattab berkata: Ertinya: “Aku meminta izin kepada Rasulullah Shallallahualaihi wasallam untuk melakukan umrah. Nabi mengizinkan dan bersabda: Wahai Saudaraku, sertakan kami dalam doamu(ketika menunaikan umrah), janganlah engkau lupakan kami.”(Riwayat At-Tirmizi)

Kebiasaan masyarakat kita ialah mengadakan sembahyang hajat dan meminta orang lain turut mendoakan sesuatu hajat. Dalam hadith disebut disebut sekiranya ada hajat maka sembahyanglah, namun tidak pula disebut berjemaah.

Dari Abi Ad-Darda’ RA bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Sesiapa yang berwudhu’ lalu diperelokkan wudhu’nya, kemudian dia menunaikan solat dua (2) raka’at dengan sempurna, nescaya Allah memberikan apa yang dimintanya, sama ada cepat atau lambat (Hadis Sahih Riwayat Imam Ahmad)

Jikalau ada mempunyai hajat-hajat yang besar, misalnya suami atau isteri lari dari rumah lakukanlah sembahyang sunat 2 rakaat. Kemudian selepas memberi salam, sujud (diluar sembahyang) dan bacalah “Lailaha illa anta subhanka inni kuntu minaz zolimin, bacalah sebanyak 40 dan lakukanlah selama 40 hari (sempena kaedah nabi Yunus terperangkap didalam ikan yu).

Tuhan amat dekat dengan hambanya apabila dia sedang sujud maka perbanyakkanlah do’a (waktu sujud).”H. R Muslim, Abu Dawud, Nasaai

Advertisements

Kemusykilan atau pertanyaan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: